Kjell E Genberg är verkligen en mångsysslare inom litteraturen och kulturen. Det finns nästan inga litterära genrer han varit verksam i och i så fall kommer det snart att ske.

Den nya romanen är en härlig underhållande men också en bra tidsresa i den svenska historien där vi både får bilder ifrån hur man behandlade folk med mentala problem eller folk som ansågs vara störningsmoment i samhället. 

Cirkuslivet får också vara med och dess historia kan vi läsa om här.  Det är också bilder av hur en överklassläkare som är chefläkare för Danviks hospital.

Hans familjeliv och kärlekens problematik får också sina detaljer välkomponerat skildrat i berättelsen. Så har vi en ganska så tragisk kriminalberättelse där underklassen får skörda vad överklassens sår. Nu handlar det om Bernadottesläkten i form av Carl XV som överger en före detta älskarinna skådespelerskan Klara Berg. Hon blir med barn och överges. Hennes hämndlystnad är tillräcklig. 

Allt remixas i en bra skildring av Sverige 1800-talshistoria som jag läser förnöjsamt. Stundtals i skildringarna av Stockholm och den tid som vävs in i berättelsen får jag associationer till alltifrån August Strindbergs "Röda rummet" och August Blances "Hyrkuskens berättelser" vilket jag tycker är bra referenser eftersom på ett sätt är Kjell E Genbergs roman lika mustig och myllrande som Bellmans Stockholm och som deckarfall lite i stil med Doyles bästa Sherlock Holmesromaner  som publicerades i The Strand Magazine

Romanen kan man säga handlar lika mycket om vardagen i sin realism men det finns små stråk av magisk realism i den gånger cirkusen dyker upp. Men också om de sociala skiktade samhället som utgör den fond som romanens teaterscen speglar sina karaktärer i och som förstärks av jakten på en presumtiv kungamördare.

Jag läser med andra ord en strålande roman som är ett äventyr som man måste ta del av och upptäcka hur skickligt författaren komponerad sin berättelse. En tidsmaskin tillbaka till 1800-talet.